Co jeść by począć?
Co jeść by począć?
autorem artykułu jest Barbara Dąbrowska-Górska
Wiele mówi siÄ™ na temat żywienia kobiet w ciąży i sÅ‚usznie, bo zapotrzebowanie na skÅ‚adniki odżywcze w czasie tych „magicznych” 9 miesiÄ™cy zmienia siÄ™ znacznie przy jednoczesnym niewielkim wzroÅ›cie wartoÅ›ci kalorycznej posiÅ‚ków w ciÄ…gu dnia. Kobieta ciężarna potrzebuje, bowiem tylko okoÅ‚o 300 kcal wiÄ™cej i to dopiero w II i III trymestrze. Stwierdzenie „jedz za dwoje” należy, zatem wÅ‚ożyć miÄ™dzy przysÅ‚owiowe bajki.
Coraz częściej podkreśla się jednak wagę prawidłowego odżywiania jeszcze przed poczęciem. Dlaczego? Otóż w pierwszych tygodniach ciąży, czasem nawet miesiącach przyszła mama zazwyczaj jeszcze nie wie, iż w jej organizmie rozwija się nowe życie (nawet, jeżeli poczęcie było zaplanowane upływa pewien okres czasu zanim zostanie potwierdzone). Stan odżywienia organizmu przed ciążą i na samym jej początku jest szczególnie istotny, gdyż po pierwsze warunkuje dojście do zapłodnienia, a po drugie odpowiada za prawidłowy przebieg podziałów komórkowych prowadzących do powstania narządów malucha. Co ciekawe około 30-40% (aż!) ciąż ulega samoistnemu poronieniu, głównie z powodów tzw. odmatczynych, wynikających często z niedoborów składników pokarmowych i odżywczych. Przebiega to zazwyczaj w sposób niezauważony przez kobiety i jest odbierane jako menstruacja.
SkÅ‚adniki „ochronne” zapewniÄ… maluchowi zdrowie!
Na co należy, zatem zwrócić uwagÄ™ jeszcze przed podjÄ™ciem decyzji o powoÅ‚aniu do życia nowego czÅ‚owieka? Przede wszystkim w swoich jadÅ‚ospisach przyszÅ‚a mama musi uwzglÄ™dnić źródÅ‚a skÅ‚adników o dziaÅ‚aniu „ochronnym”, czyli takich, które w pierwszych dniach i tygodniach ciąży bÄ™dÄ… regulowaÅ‚y procesy intensywnych podziałów komórkowych, zapobiegaÅ‚y uszkodzeniu DNA (mutacjom) i innym niepożądanym zmianom na poziomie subkomórkowym. MówiÄ…c prostym jÄ™zykiem warunkujÄ… one prawidÅ‚owe wyksztaÅ‚cenie siÄ™ narzÄ…dów, które potem w II oraz III trymestrze bÄ™dÄ… siÄ™ dalej rozwijaÅ‚y i zwiÄ™kszaÅ‚y swojÄ… masÄ™. SkÅ‚adniki te to przede wszystkim przeciwutleniacze, spoÅ›ród których należy zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ kwas foliowy i witaminÄ™ C. Warzywa i owoce obfitujÄ… w te skÅ‚adniki! SaÅ‚ata zielona, kapusta pekiÅ„ska, cykoria zawierajÄ… znaczne iloÅ›ci kwasu foliowego. Warto także wiedzieć, że pomidory i pomaraÅ„cze sÄ… dobrym źródÅ‚em zarówno kwasu foliowego jak i wit. C. Ważne sÄ… także magnez (zielone warzywa, kieÅ‚ki zbóż, orzechy, otrÄ™by, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych), wapÅ„ (mleko i produkty mleczne, wysokowapniowe wody mineralne, kasze gruboziarniste), witamina B12 (obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego) i B6 (drożdże, kieÅ‚ki pszenicy, orzechy, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych), żelazo (miÄ™so i przetwory miÄ™sne, drób, ryby, żółtka jaj, peÅ‚ne ziarna zbóż, warzywa zielone) oraz czÄ™sto niedoceniany jod (sól jodowana, ryby morskie, kapusta, szpinak, szparagi), który ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu.
Prawidłowa masa ciała jest bardzo ważna!
Unormowanie masy ciaÅ‚a przed poczÄ™ciem to kolejny istotny czynnik wpÅ‚ywajÄ…cy na przebieg ciąży (aczkolwiek biorÄ…c pod uwagÄ™ bezpieczeÅ„stwo pÅ‚odu lepsza jest lekka nadwaga niż niedowaga). Najkorzystniejszy jest „zÅ‚oty Å›rodek”, zaÅ› skrajnoÅ›ci mogÄ… prowadzić to poważnych kÅ‚opotów zdrowotnych zarówno mamy jak i malucha. Zbyt niska waga przyczynia siÄ™ do poronienia, zaÅ› otyÅ‚ość czÄ™sto staje siÄ™ przyczynÄ… zbyt wysokiego ciÅ›nienia krwi matki, rozwoju cukrzycy ciężarnej oraz podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Choć wymienione zagrożenia zwiÄ…zane sÄ… głównie ze zdrowiem kobiety ciężarnej to nie możemy zapominać, że stan zdrowia przyszÅ‚ej mamy warunkuje rozwój i samopoczucie potomka, nie tylko w okresie ciąży, ale również w jego przyszÅ‚ym życiu. RosnÄ…ca liczba badaÅ„ zarówno eksperymentalnych jak i klinicznych potwierdza hipotezÄ™ o pÅ‚odowym "pochodzeniu" szeregu chorób wieku dorosÅ‚ego (pionierem tej teorii jest dr. David JP Barker z brytyjskiego University of Southampton). Należą do nich przede wszystkim nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, choroba wieÅ„cowa, cukrzyca typu 2, a prawdopodobnie również niektóre zaburzenia alergiczne, osteoporoza oraz nowotwory hormonozależne. WedÅ‚ug ekspertów na zdrowie zarodka ma wpÅ‚yw już kilka pierwszych dni po zapÅ‚odnieniu, czyli jeszcze zanim dojdzie do implantacji (zagnieżdżenia w macicy). Jednak nasza wiedza o mechanizmach wyjaÅ›niajÄ…cych zjawisko trwaÅ‚ego, wewnÄ…trzmacicznego „programowania pÅ‚odowego” jest wciąż niewielka i wymaga dalszego zgłębiania, co nie zmienia faktu, iż lepiej „dmuchać na zimne”. PrzyszÅ‚e mamy powinny zatem zadbać o swoje zdrowie jeszcze zanim dojdzie do zapÅ‚odnienia, dlatego warto pomyÅ›leć o wizycie u ginekologa, lekarza ogólnego i dietetyka. Taki sztab specjalistów przekaże niezbÄ™dne wskazówki i zalecenia oraz w razie potrzeby zleci badania. Ten rodzaj prenatalnego, kompleksowego poradnictwa jest coraz popularniejszy. Nie powinno nas to dziwić, bo niestety coraz wiÄ™ksza ilość par ma kÅ‚opoty z zajÅ›ciem w ciąże (okoÅ‚o 20%) i jej utrzymaniem (20-25% to ciąże wysokiego ryzyka). Na szczęście nie jesteÅ›my bezradni, odpowiednio dbajÄ…c o swoje zdrowie oraz sposób odżywiania mamy zdecydowany wpÅ‚yw na przebieg tych szczególnych 9 miesiÄ™cy z życia kobiety i maluszka.
--
Barbara DÄ…browska
Specjalista ds. żywienia człowieka
Dietosfera - Poradnia Dietetyczna
Współpracuje z: dlaurody.pl
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Zobacz takze:
Dlaczego Linkme sprawdza siÄ™ w pozycjonowaniu stron WWW
Ważne ostrzeżenie dla wszystkich, którzy publikują swoj
Rozkosznie pyszne…
Czakra seksu
Systemy rynnowe Marley